Priprava in metode sprostitve

Pri "snoezelen" velja pravilo"manj je več!"

Zaradi navdušenja predvsem nad svetlobnimi efekti se pojavi nevarnost, da se ponudi obiskovalcu preveč čutnih dražljajev na enkrat. Smisel "snoezelen" je minimiranje preobilice dražljajev oz. skrbna izbira le teh.

Snoezelen soba naj nudi za vsako uro vedno nove možnosti doživljanja z menjajočimi se materiali!

 

Eden izmed najpomembnejših temeljev je spremljanje doživljanja obiskovalcev in nenehen trud za zagotovitev dobre ponudbe in ugodnega počutja.

Pri tem velja, da se v sobi ne izrazijo pohvale ali kritike, ampak se samo vzpodbuja, da se obiskovalec lahko dobro sprosti.

Udeležba temelji na lastni odločitvi, pri čemer se mora upoštevati pravilo, da se drugih ne moti.

Priporočljivo je, da udeleženci pred izvedbo sprostitvene ure gredo na stranišče, da kasneje ne pride do motenj.

Mlajši otroci se naj zadržujejo v sobi ca. pol ure, starejši pa že do tričetrt ure. Ura naj se konča, ko so obiskovalci sproščeni in pričnejo pogosto menjavati svoj položaj.

Na koncu vsake sprostitvene ure je potrebno obiskovalce spet "zbuditi" in jih ponovno popeljati v vsakdan.

Velikost skupine obiskovalcev je odvisna od veličine prostora in od ujemanja vsake posamezne skupine.

Z določenimi tehnikami sprostitvenih vaj dosežemo še globljo sprostitev, kot npr. z:

  • progresivno mišično sprostitvijo po Jacobsenu- vaje so primerne tudi za otroke
  • z dihalnimi vajami
  • avtogenim treningom
  • meditacijo

- fantazijskimi potovanji- pri slednjem poslušalce popeljemo na kraje, ki jih povezujemo s sprostitvijo. V govorni tekst vnašamo vedno znova veliko čutnih dražljajev- kot so videti, slišati, vonjati, okusiti, občutiti.

Tako vzpodbudimo pri poslušalcih nastanek prav posebno živih notranjih slik, s čimer se doživeto doživi kot realno.

Izbor glasbe za sprostitev:

Glasba ima močan vpliv na naše počutje. Pri izbiri glasbe za uro "snoezelen" so pomembni naslednji kriteriji:

dalje glasba naj ne bo nekaj posebnega, priporočljivo je, da se melodija, ki ni vsiljiva nekako ponavlja. Ravno pri ponavljanju melodije pride do sprostitve, saj se poslušalec zanese na vedno ponavljajoč se ritem, ki mu daje občutek varnosti in sprostitve.

  • melodija, ki prevladuje, se ne vsiljuje preveč v ospredje
  • preveč ritmična glasba ni priporočljiva, ker pospeši prekrvavitev in potrebo po gibanju
  • pri izbiri je potrebno upoštevati slušne navade poslušalcev (recimo harmonika iz znanih kulturnih krogov).

Za otroke se priporočajo toni, ki jih otroci poznajo.  Mladostnike in starejše pa že lahko povabimo z novimi zvoki na fantazijska potovanja v tuje kulturne kroge.

  • poslušanje dodanih zvokov iz narave deluje sproščujoče. Vendar naj se pri tem ne pretirava z recimo preveč istih zvokov.
  • pomembno je izogibanje govornih zvokov na zloženki. Fantazijska potovanja naj vodi spremljevalec osebno.

Z fantazijskimi popotovanji do sprostitve:

Soba, ki je udobno opremljena že sama po sebi vpliva na boljšo in hitrejšo sprostitev. Vendar otroke v vrtcih in osnovni šoli dodatno dobro motiviramo k sprostitvi ravno s fantazijskimi popotovanji.

Skozi popotovanje se pozabi za določen čas na vsakdan. Poslušalci sledijo pripovedi in lastnim slikam, ki si jih naredijo na podlagi povedanega. Tako ne dosežejo samo globoke sprostitve, ampak razširjajo tudi lastno zmožnost doživljanja.

Pri pripovedovanju se lahko vključi skrbno izbrana sprostitvena glasba, vendar jo lahko po lastni presoji tudi včasih opustimo. V vsakem primeru morata glasba in tudi svetlobni dodatki ustrezati izbranemu fantazijskemu popotovanju.

V pripovedovanju se večino ne uporablja beseda "ti", ampak se raje nagovori celotno skupino- tako lahko otrok sam odloči ali se bo podal na pot, a hkrati dobro ve, da pri tem ni sam, saj se je z njim podala celotna skupina.

Pripovedovalec mora imeti kraje, na katere vodi udeležence dobro pred očmi, saj lahko le tako nastanejo notranje slike tudi pri poslušalcih. Hkrati mora izžarevati tudi sam mir in sproščenost. Pomembno je, da se v fantazijskih potovanjih srečamo z vsemi čutili.

Prav tako lahko v popotovanja vključimo tudi zavedno zaznavanje dihanja.

Ne pozabite naslednje: na fantazijsko potovanje gre samo tisti, ki zares želi na pot. Ostali otroci se naj mirno in tiho ukvarjajo z čim drugim.

Pri "snoezelen" oz. pri fantazijskih potovanjih je pomembno, da najde poslušalec spet pot nazaj- morda z enominutno tišino, da se poslušalec lahko v miru ukvarja z svojimi notranjimi slikami.

Delite