Krožniki, lončki

Posoda iz melamina

Melaminska posoda je vedno bolj priljubljena zaradi izgleda, saj je optično podobna porcelanu, a je občutno lažja.

Je zelo vzdržljiva in trdna, odporna na lom, praske in vreznine (ni nelomljiva, vendar je stopnja loma v primerjavi s porcelanom/akropalom zanemarljiva), pralna v pomivalnem stroju in ima dolgo življenjsko dobo.

Zgornja plast posode je prevlečena s posebno glazuro, ki ščiti posodo pred mehanskimi poškodbami, kakor tudi obarvanjem, kislinami ipd. Kljub temu je potrebno preprečiti rezanje z ostrimi noži ali s konicami nožov, ki bi jo lahko poškodovali.

Velika prednost melaminske posode ni samo v njeni trdnosti, ampak tudi v odpornosti na temperature. Lahko jo uporabljamo v povezavi z izredno vročimi ali hladnimi jedmi in napitki brez strahu, da bi pri tem posodo poškodovali.

Pomembna prednost melaminske posode je tudi v tem, da hrani ne odvzame temperature, hkrati pa se pri pomivanju v pomivalnem stroju porabi manj energije.

Vsi nemški in švicarski proizvajalci (ORNAMIN, WACA, BLUMER), od katerih dobavljamo melaminsko posodo, dokazujejo z izjavami o skladnosti, kakor tudi s testiranji primernost za uporabo za stik z živili.

 

Povzetek lastnosti melaminske posode:

  • dobra odpornost proti lomu
  • zelo trda in odporna zgornja površina
  • odpornost na visoke temperature/kratko: 120-180 stopinj C
  • odpornost na visoke temperature/stalna: 80-100 stopinj C
  • odpornost na nizke temperature/stalna: do -50 stopinj C
  • primerna za zmrzovanje
  • pralna v pomivalnem stroju (tudi profesionalnem)
  • dovolj odporna na kisline (potrebno predhodno preverjanje)
  • dovolj odporna na baze (potrebno predhodno preverjanje)
  • dovolj odporna na razredčila (potrebno predhodno preverjanje)
  • dobro odporna na obarvanje
  • se lahko sterilizira do največ 120 stopinj C/10 minut
  • se lahko sterilizira z plinom
  • se lahko sterilizira suho (160 stopinj C)
  • se lahko sterilizira kemično (formalin)


Delite