Čutno zaznavanje


Manj je več !


Pri "snoezelen" se čutni dražljaji nudijo izolirano, kar pomeni, da se ne ponudi preveč dražljajev v eni terapiji.

 

Vedno je potrebno imeti v ospredju sprostitev, ter prilagajanje okolju in poskrbeti, da prilagodimo uporabo naprav (oz. določenih naprav) posamezniku.

Pri tem poskušamo doseči, da se uporabnik lahko čimbolj intenzivno prepusti novim čutnim dražljajem.

Vrste čutnih doživetij:

Vestibularno zaznavanje: vse kar se guga in nas naredi omotične. Plovbo po morju lahko povežemo z ležanjem na vodni postelji, na kateri pomeni vsak premik ali pritisk roke izziv novega valova.

Seveda je izvedba možna tudi na zračni blazini, čeprav doživetje ni tako intenzivno. Primeri igre: v blazino ovit otrok, ki ga valjamo; otroci se postavijo tesno eden ob drugega, pri tem je eden izmed njih v sredini in lahko z telesom niha ipd.

Somatično zaznavanje: zaznavanje preko kože. Koža je naš največji čutni organ. K čutnemu zaznavanju sodijo: kopanje v prijetno temperirani vodi, frotiranje, mazanje s kremo, masiranje ipd.

Najlepše nam je verjetno, ko lahko uživamo v soncu, pesku in morju! Za "snoezelen" sobe so priporočljive različne mehke podlage, vodna postelja ali bazen z žogicami. Omislimo si lahko različne igre kot npr. risanje slik na hrbet, napoved vremena, masiranje lasišča itd.

Akustično- vibratorično zaznavanje: občutiti zvok, ton. Zvok se prenaša z zvenenjem, ki ga lahko občutimo.

Zvočni valovi se najbolje občutijo na vodni glasbeni postelji. V kolikor je nimamo, si lahko pomagamo z leseno mizo in zvočniki, ki jih namestimo od spodaj na mizno ploščo.

Avditivno zaznavanje: nevsakdanja slišna doživetja. Preko avditivnega sistema lahko zaznamo tone in jih tudi ločimo med seboj.

Avditivni sistem je najvažnejši člen človeške komunikacije in razvoja govora.

V "snoezelen" sobi imamo možnost privlačiti poslušalce, da ušesa močno "napnejo" in tako pomagamo senzibilizirati sluh. Za zvočno spremljavo uporabimo različne materiale, instrumente (tudi z nenavadnimi zvoki), zvočne posode, "dežne" palice ipd.

Olfaktorično zaznavanje: pri živalih je čutilo vonja glavno čutilo za orientacijo. Pri ljudeh je nos manj razvit, vendar sta voh in okus med seboj tesno povezana. Vonjave se uporabljajo v "snoezelen "za senzibiliziranje vonja.

Eterična olja so proizvedena iz različnih zdravilnih rastlin, zaradi tega se uporabljajo pri aroma terapiji za različna delovanja. Določene vonjave nas spominjajo na določena doživetja in v veliki meri tudi vplivajo na nas.

Pri nakupu je potrebno paziti, da je eterično olje res kvalitetno, torej proizvedeno iz 100% naravnih olj. Cenovno ugodna olja povzročajo glavobole in slabost. Eterična olja se uporabljajo zelo malo dozirano in sicer dajte največ 3-5 kapljic v aroma lučko ipd.

Ne uporabljajte vedno ene in ta iste vonjave, ter jih shranjujte proč od dosega otroških rok. Seveda lahko pri "snoezelen" upoabljate tudi druge dišeče materiale, ki so primerni za otroke.

Taktilno zaznavanje: medtem ko pri somatičnem zaznavanju zaznavamo preko celotne kože, pri taktilnem zaznavanju zaznavamo največ preko rok.

Roke nam služijo kot organ za tipanje, a tudi kot orodje, saj z njimi lahko božamo, pišemo, tolčemo, spreminjamo stvari. Najbolje lahko naše okolje otipamo, če imamo pri tem zavezane ali zaprte oči.

Pri "snoezelen" uporabljamo različne materiale, ki so si na otip različni po strukturi- primerni so tudi seti v bombažnih vrečkah ipd.

Vizualno zaznavanje: domneva se, da še nerojen otrok zazna rahlo roza barvo skozi trebušno steno matere- to naj bi bil začetek vizualnega zaznavanja.

V "snoezelen" se nudijo predvsem optični "čudeži", torej barve in svetlobni efekti, ki niso vsakdanji kot npr. vodni stolp, krogla z ogledalci... Zaradi nevsakdanjih vidnih fenomenov je oko presenečeno in otroci se veselijo opazovanja objekta.

Pri "snoezelen" ni potrebno stvari prepoznati, poimenovati- kot to poznamo pri ostalem klasičnem didaktičnem materialu, ampak gre za to, da stvari pustimo delovati nase. Pri izbiri barv ne izberimo črne barve, ampak tone v toplih in pomirjujočih barvah. Sama soba je v beli-bež barvi, ker le ta najbolje reflektira svetlobo. Drugi materiali, ki jih še uporabljamo: svetlikajoča se folija, kaleidoskop, konkavno in konveksno ogledalo, viseči svetlikajoči predmeti, svetlobni "tuš", zvezdno nebo, svetlikajoča se volna, flurescentna volna in še množica primernih svetlečih se predmetov.

Luč z črno svetlobo je zelo dobrodošla, ker na podlagi vsebovanih UV žarkov spremeni določene barvne tone v neonske barve. Otroci lahko npr. tudi na steno ali papir rišejo slike z barvami, ki ob črni svetlobi spremenijo njihov karakter ali pa rišejo z barvami, ki absorbirajo svetlobo in jih v temi vidimo svetlo.

Tako lahko morda povabijo tudi starše na ogled njihovih risbic in seveda predstavijo sobo sprostitve.

Gustatorično zaznavanje: Vonj in okus sta med seboj tesno povezana. Prehrambene artikle zaznamo prvo z vonjem nato pa še z okusom.

Tudi pri "snoezelen" lahko uporabimo stvari, s katerimi vzpodbudimo okušanje obiskovalcev kot npr.: eksotično sadje, napitke z mlekom in sadjem, bonbone.

Delite