Pomen Snoezelen

Beseda "snoezelen" kakor tudi začetki terapije izhajajo iz Nizozemske, kjer so jo prvotno uporabljali v ustanovah s težje duševno prizadetimi ljudmi.

Zajema vsa čutna področja zaznavanja: vid, okus, vonj, sluh in otip.

"Snoezelen" se izvaja v sobi, ki je zatemnjena in oddaljena od vsakdanjega hrupa in drugih motečih virov.

Najprimernejša je bela soba z malo opreme, ki je kljub temu udobna in prijetna, ker kar povabi obiskovalca, da pozabi vsakdanje skrbi in v udobnem telesnem položaju najde duševni mir in sprostitev.

Rahla svetloba poudari prijetno atmosfero. Ker je soba in pohištvo v beli-ali bež barvi je mogoče z svetlobnimi viri projecirati na steno različne svetlobne igre, ki povedejo obiskovalca na pot individualnih asociacij in spominov, katere lahko primerjamo s sanjami.

Natančno izbrana nežna glasba in preko terapevta oz. vzgojitelja ali spremljevalca podana fantazijska potovanja vzpodbujajo celotno doživetje.

Različni materiali za vzpodbujanje čutnih zaznav spremenijo in dopolnjujejo sprostitvene urice.

Pomembno je, da se udeleženec po lastni volji odloči za sprostitev in, da se mu pri tem ni potrebno dokazovati.

To pomeni: narediti ni potrebno prav ničesar, prav tako je vse dovoljeno. Obstaja le eno in edino pravilo: da lahko vsi v sobi najdejo svojo sprostitev, se ne sme motiti drugih!

Potrebno je paziti, da na udeležence ne vpliva preveč čutnih dražljajev, kakor tudi ne dolgočasje, ki nastane z uporabo vedno istih materialov za čutno zaznavanje.

"Snoezelen" ura se pripravi in izvaja v odvisnosti od starosti in potreb obiskovalcev. Prav tako je pomembno, da spremljevalec pozna lastnosti tehničnih naprav, kakor tudi vpliv posameznih materialov. Pri tem je velikega pomena opazovanje vsakega posameznega obiskovalca in vpliva posameznih materialov na njih.

"Snoezelen" se uporablja na pedagoškem področju kot npr. v vrtcih s ciljem, da se s sprostitvijo doseže večja pozornost oz. se enostavno nudi sprostitveni odmor. V šolah je "snoezelen" odlična metoda za odpravo stresnega počutja, pritiskov zaradi nedoseženih dosežkov, za zmanjševanje agresivnega vedenja...

Zakaj "snoezelen" pri otrocih?

Zaradi prevelikega števila zunanjih dražljajev ne trpijo samo ljudje z duševno prizadetostjo. Nihče ne more predelati množico informacij in čutnih dražljajev, ki vsakodnevno vplivajo na pozameznika.

Hiter tempo življenja nam pri tem ne dopušča časa za sprostitev. Otroci reagirajo pogosto s simptomi, kot so nezmožnost koncentracije, hiperaktivnost, nervoza in agresivno vedenje.

Zaradi tega so potrebne igre za sprostitev in senzibiliziranje čutil. Soba "snoezelen" deluje na otroke kot rov, ki ga otroci radi gradijo in, ki jim z odejami pokrit nudi nekakšno zavetje in občutek varnosti.

Zaradi posebne opreme Snoezelen soba nudi to varnost, ki privede do sprostitve.

Vzporedno povabi dodatna ponudba materialov za čutila, naj bodo to svetlobni dodatki, nežna glasba z naravnimi zvoki ali izbran samostojno pripravljen vonj iz narave na sprehod z čutnimi zaznavanji.

Zaposlitev z različnimi materiali privede do globoke sprostitve in lagodnega občutka. Zaradi manjšega števila čutnih dražljajev se le ti doživijo intenzivneje. Nasploh se počutijo otroci po 30 do 40 minutnem bivanju v "snoezelen" sobi spočiti, sproščeni in neobremenjeni.

Zmožnost dojemanja novih informacij je regenerirana, šolsko gradivo je hitreje dojemljivo, učne blokade so sproščene, pridobi se na socialnih odnosih, poveča se kreativnost, sprostitev vpliva na nastanek novih idej.

Delite