Oprema SNOEZELEN

post emOprema SNOEZELEN
post emPomen Snoezelen
post emOprema sobe
post emPriprava in metode sprostitve
post emČutno zaznavanje
post emTematski primer

 

Oprema gibalnic

post emOprema gibalnic

 

 

Katalogi / prospekti

 

Sport-Thieme-snoezelen-20

 

Der Riedel 2021
 

Barry -Emons-20

 

uleweh 20

 

Tematski primer

 

Vsaka urica doživljanja je enkratna in nekaj posebnega!

 

V "snoezelen" se prepletata sprostitev in čutno zaznavanje. "Recepta" za pripravo ure žal ni, saj je le ta odvisna od starosti obiskovalcev in njihovih želja.

 

Morda bi lahko ura "snoezelen" izgledala tudi takole:

 

Sprehod po gozdu

Za otroke od 6 leta dalje.89

Material: smrekovo eterično olje, posodica ali priprava za aroma terapijo, barvni diapozitivi v modri, zeleni in rumeni barvi, diaprojektor, svetlikajoča se folija, zloženka z sprostitveno glasbo: sprehod po gozdu.

Potek: Otroci se sezujejo in udobno namestijo na blazine. Vzgojiteljica vključi glasbo (pri tem primerno nastavi glasnost) in še enega izmed svetlobnih objektov: vodni stolp ali Ufo lučko.

 

Otroci uživajo v prijetnem okolju in ob prijetni glasbi. Vzgojiteljica opazuje ali se lahko prav si dobro sprostijo in jih po potrebi opozori, da morda malenkost spremenijo svoj položaj. Nato jim ponudi nekaj napotkov kako naj dihajo in pazijo na vdih in izdih. Pri tem se otroci otresejo vsakdanjih misli.

 

Ko so vsi dobro sproščeni, vzgojiteljica počasi zmanjša glasnost glasbe, dokler le ta skoraj popolnoma ne utiša, a vendar se še naprej predvaja. Sedaj prične z pripovedovanjem fantazijskega popotovanja ali sanjske zgodbe.

 

Ko je zgodba končana imajo otroci čas se ukvarjati s svojimi notranjimi slikami, ki so jih doživeli med pripovedovanjem. Po nekaj minutah (odvisno od situacije) otroke spet "popeljemo" nazaj v prostor.

Kot poseben "bonbonček" lahko uporabimo barvne diapozitive in prepogljivo folijo z ogledalom, s katerimi pričaramo na steno igro svetlobnih žarkov. Pri tem spet vključimo glasbo glasneje.

 

Ko smo gotovi se naj glasba še naprej predvaja. Počasi jo spet utišamo in otroke "zbudimo". To opravimo zelo previdno in počasi, otroci naj pri tem še nekaj časa ležijo na blazinah in se morda pogovarjajo o doživetem.

 

Ker so otroci po tem doživetju ponavadi sproščeni lahko priključimo za pospešitev prekrvavitve še somatsko zaznavanje. Vzgojiteljica jih vpraša ali so se že kdaj kotalili po vzpetini navzdol. To so doživeli sigurno že mnogo kateri. Tako jim predlaga, da se začnejo kotaliti po blazinah, kar povzroči obilo smeha, saj tudi vzgojiteljica sodeluje...

 

Na koncu vsi vstanejo, se močno otresejo in posedejo v krog, kjer se pogovarjajo o doživetjih na "sprehodu skozi gozd".

 

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. Informacije:

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 041 570 220. Spremjajte nas tudi na: facebook-logo

 

 

Pomembne informacije

 

 

defult doc wOpozorila za igrače

 

 

 

pdf wIzjava o ustreznosti

igrač (pdf)

 

 

 

 

EMAGO

Helena Bezjak s.p.

Osojnikova cesta 3,2250 Ptuj

 

Tel.: +386-41-570 220

 

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.


 

Piškotki in zasebnost